Let's work together.

If you would like to discuss a future project, or learn more about Rigby & Rigby, please get in touch.

Our World

100th Project

SUMMER/18

The Handover

 

In the Summer of 2018, Rigby & Rigby handed over their 100th project to the client and the team reflects on this progressive project.

Rigby & Rigby had the task of combining two Grade II listed buildings to create a spacious family home. To successfully execute this, transition spaces were designed by Rigby & Rigby with glazed double doors to open up the space between the original, period property and the contemporary rear extension.

Mark Cowley, lead Architect on the project, said “the use of glass throughout the residence doesn’t take away from the fabric of the original home and provides an understated and clean transition between the contrasting sections of the house. By painstakingly restoring the heritage features of the property and designing modern joinery there was the seamless blend of old and new.”

This project marked an opportunity to push boundaries with technology throughout the property. The Sky frame was the biggest, fully automated set of doors ever made by the specialist manufacturer, which required research, development and testing before being installed on site. The roof of the contemporary extension was carefully designed as a nature roof to maintain biodiversity in the local area. It also provided a pleasant outlook for the neighbours, as well as giving plenty of thermal and sound insulation. The multi-use entertainment/sports room in the basement has a world-leading golf simulator installed, which was carefully selected by the team to ensure a professional standard of golf can be practised at home.

The biggest achievement for the Rigby & Rigby team was the installation of the first car lift next to a heritage property. Designed around the client’s electric vehicle, the lift transports the client down to the rear entrance to the property or passenger lift. Reclaimed York stone masks the car lift and accentuates the external features that were sympathetically restored.

“From the outside, this home blends with the surrounding street scene and appears understated, but once you walk through the front door it opens-up into a spectacular family home which surprises everyone who enters it. For our team, this is what makes the property exceptional,” concludes Mark.